In deze blog nemen we een kijkje in de wereld van katoen versus bamboe. Wat zijn daar nu de verschillen tussen en waarom zou je kiezen voor het één of het ander?

Sinds sokken niet meer bij een haardvuurtje gebreid worden, bestaan ze voornamelijk uit een welbekend textiel: katoen. Maar…het verbouwen van katoen kost veel water. Zo’n 2,5% van het wereldwijde watergebruik staat op naam van de katoenteelt. Er wordt geschat dat een kilo katoen ongeveer 8000 liter water gebruikt heeft. Dat is zo’n 30 jaar drinkwater voor één persoon. De landen die het meest katoen produceren; India, China, Pakistan en de VS hebben dan ook regelmatig problemen met waterschaarste.

Overigens hebben we het hier specifiek over reguliere katoen, en niet over biologische katoen. De biologische katoenteelt gebruikt meer dan 60% minder water en biedt ook andere voordelen, maar daarover meer in een andere blog.

Daarnaast wordt in de gewone katoenproductie zeer giftige pesticiden en ontbladeringsmiddelen gebruikt, die nog jarenlang schade aanrichten aan milieu, dier en mens.
Vanuit duurzaamheidsoogpunt is het dus niet zo gek dat er naar een alternatief is gezocht.

Voordelen van Bamboe sokken

Als je denkt aan zo’n lange, groene, keiharde bamboestengel, geloof je haast niet dat iemand ooit dacht; daar kunnen we een superzachte stof van maken. Maar ze hebben het gedaan! Doordat de bamboeplant een rondere vezel heeft dan katoen, kunnen er gladdere garens van gemaakt worden. En bamboe blijkt een soort wondertextiel te zijn. Niet alleen is het zachter dan katoen, het is ook nog eens:

  • Vocht-absorberend. Het neemt zelfs 3 tot 4 keer sneller vocht op dan katoen!
  • Hypo allergeen, dus zelfs de gevoeligste huidjes zijn blij met bamboe fashion sokken.
  • Anti-schimmel én anti-bacterieel. Dus langer frisse en gezonde voeten.
  • UV werend. Wel 98% van de voor ons schadelijke UV-straling wordt gefilterd door bamboe. Een heerlijk zacht en luchtig bamboe t-shirt of bamboe hemd is dus een must voor de zomer!

Duurzame Bamboe sokken, kleding en ondergoed van Apollo-sokken.nl

Alsof deze eigenschappen nog niet voldoende zijn om je naar onze webshop te laten hollen, heeft bamboe nog meer voordelen. Zo heeft bamboe nauwelijks water nodig en groeit het gemakkelijk op verschillende ondergronden, zónder kunstmest of pesticiden. Bij de oogst van de bamboe worden alleen de stengels gekapt. De plant zelf groeit gelijk weer aan en hoeft dus niet herplant te worden. Omdat de stengels ook nog hoog worden, is er alles bij elkaar een veel grotere opbrengst per vierkante meter. Dat betekent dat een bamboeplantage veel minder grond nodig heeft dan katoen.

Duurzaam, duurzaam, duurzaam! Helaas, sokken of boxershorts van 100% bamboe zijn te zacht om het eind van de straat te halen. Daarom gebruiken wij een mix van 69% bamboe en 31% andere hoogwaardige stoffen in onze ultrazachte, slijtvaste en stijlvolle sokken. Dus, ga je voor makkelijk zwart, of toch een hip printje? Wandel gelijk door naar onze webshop en score jouw nieuwe sneakersokken, footies, basics of fashion sokken!